+36 30 604 4723 hello@miskolczibau.hu

A kerámia és betoncserepek részletes összehasonlítása

A tetőcserepek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az emberiség már az ókor óta előszeretettel használja őket. Bár a történelmi időkben elsősorban a hő és tűzállóság volt a cserepek legnagyobb előnye, mára számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek amelyek elengedhetetlenek egy nyugodt, biztonságos otthon építésekor.

Ebben a cikkben a két leggyakrabban használt cserép fajtát, a beton és a kerámia cserepet fogjuk részletesen bemutatni.

A közös tulajdonságok

Fontos tisztázni, hogy a két megoldás közül egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, az épület típusának és a vásárlók igényeinek függvényében lehet csupán meghatározni, hogy melyik az ideális választás. Mind a beton, mind a kerámia természetes anyagokból áll, így használatuk minimális terhelést jelent a természet számára. Ezentúl mindkét anyag tűz és vízálló illetve rendkívül tartós, azonban ezekben a tulajdonságokban akadnak különbségek.

Tartósság

Feltételezhetően senkit nem lep meg, hogy a kerámia cserepek évezredek óta használt eszközök, a betoncserepek történelme azonban sokak számára  újdonság lehet, a római Pantheon tetejét ugyanis építése óta ilyen cserepek fedik. Ebből a tényből sokan azt a következtetést vonhatják le, hogy a cserepek alapanyaguktól függetlenül elpusztíthatatlan tárgyak, a valóságban azonban a kerámia a kémiai anyagokkal szemben tanúsított ellenállásának köszönhetően tartósabb a betonnál. Egy jó minőségű kerámia cserép akár 100 évig is hibátlanul védi a tetőt, míg a betoncserepeket ennél általában gyakrabban kell cserélni.

Mindkét alapanyag egyformán hő és tűzálló, a vízállósági teszten azonban a beton vizsgázik jobban. A tömör kialakításnak köszönhetően fagyállósága vízzárása és vízelvezetése is felülmúlja a kerámiáét.

Súly, pontosság és szigetelés

A betoncserepek számottevően nehezebbek a kerámiáknál, mely egyben hártány és előny, hiszen a nagy súly megnehezíti az építkezést azonban megnövekedett hang és hőszigetelést biztosít. Ezt a tényt ellensúlyozza, hogy a kerámia cserép kialakításából adódóan kitűnően szigetel. A beton ugyan kevesebb légmozgást biztosít , de a pontos gyártási technológiának köszönhetően jobban illeszkedik a tetőhöz a kevésbé precíz kerámia cserepekhez képest. Ez különösen fontos szempont lehet egy speciális kialakítású tető építésekor.

Árösszehasonlítás és összefoglalás

Mint minden építési alapanyagnál a cserepeknél is rendkívül fontos szempont a termékek ára, így nem elhanyagolható tény, hogy az egyszerűbb gyártási technológiának és a kisebb energia szükségletnek köszönhetően a betoncserepek jelentősen olcsóbbak a kerámiáknál. Ahogy a cikk elején leírtuk, a kerámia és betoncserepek összehasonlításának nincs egyértelmű győztese. A tetőszerkezet kialakítása, az épület megközelíthetősége és a környezeti hatások mind olyan tényezők, amelyeket figyelembe kell venni a döntés során.

Ha többet szeretne tudni a kerámia és betoncserepekről nézzen körül weboldalunkon és ismerje meg kínálatunkat.